- Popust
CIJELOGODIŠNJA KURA 100g MATIČNE MLIJEČI
CIJELOGODIŠNJA KURA MATIČNE MLIJEČI
Matičnu mliječ proizvode mlade pčele radilice u dobi od 5 do 12 dana. Osnovna je hrana za uzgoj pčelinjeg legla i matice u kojoj matična mliječ uživa čitav svoj život. Težina ličinke matice, koja prima matičnu mliječ, u prvih nekoliko dana povećava se za oko 2000 puta, što dokazuje da ima izniman anabolički učinak. Sadrži sve važne makro i mikro hranjive sastojke, kojih prečesto nedostaje pri velikim opterećenjima na ljudskom tijelu. Njihov nedostatak dovodi do pretreniranosti, bolesti, malaksalosti, iscrpljenosti i razdražljivosti.
Ima sljedeće učinke na ljudsko tijelo: poboljšava opću dobrobit, poboljšava rad mozga, povećava apetit, okrepljuje i kontrolira rad žlijezda, ublažava starosne probleme i bolesti. Empirijski je dokazano da matična mliječ svojim prirodno bogatim sastavom jača, obnavlja, stimulira, detoksicira i poboljšava međustanični metabolizam (vrlo bogat pantotenskom kiselinom), ublažava živčanu iritaciju i iscrpljenost, pomaže kod kroničnog umora, jača srčani mišić, širi koronarne arterije. , regulira krvni tlak i poboljšava rad središnjeg živčanog sustava. Također je vrlo korisno tijekom trudnoće jer regulira biokemijske komponente odgovorne za kontrakcije maternice.
Prepoznatljiv je po blijedožutoj boji i karakterističnom mirisu, konzistencija je gusto tekuća, slična gelu, a okus je kiselkast i blago pekuć.
Sastav
Sadrži osam esencijalnih aminokiselina (valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilanin, triptofan, lizin). To su esencijalne aminokiseline koje naše tijelo ne može proizvesti samo, pa ih treba unositi s hranom. Ugljikohidrati su u matičnoj mliječi u obliku šećera glukoze, riboze, fruktoze, maltoze i gentibioze, koji na naše tijelo djeluju prvenstveno energetski.
Masti u matičnoj mliječi prisutne su u obliku nezasićenih masnih kiselina omega 4 i 6. Tijekom tjelesne aktivnosti masne kiseline izuzetno su važne za nesmetan rad stanica, oslobađanje određenih hormona i apsorpciju vitamina A, D, E, K.
Vitamini i minerali u matičnoj mliječi izuzetno su važni u našem tijelu u metabolizmu, otpornosti i jačanju našeg imunološkog sustava. Sadrži vitamine C, D, B1, B2, B5, B6, E i druge, minerale (Ca, Cu, Fe, P, K, Si, S), baktericidne i antiseptičke tvari (10-hidroksi-trans-decenska kiselina), hormonalne tvari i druge neistražene tvari koje su vjerojatno zaslužne za iznimna svojstva matične mliječi.
zvor: Dr.Peter Kapšt-Apiterapija -Liječenje pčelinjim proizvodima