
Zanimljive činjenice o medu
Brojna su ljekovita svojstva meda, a budući da je prijatnog ukusa – česti je “gost” palačinki i raznih kolača, ali se koristi i kao zdrav dodatak rashlađenom čaju. Još u antičko doba med su nazivali “zlatastim balzamom”, a pronađen je i u piramidama starog Egipta, gde je simbolizirao besmrtnost i ponovno rađanje. Donosimo vam neke od najzanimljivijih činjenica o medu:
- Jedna žličica meda prije spavanja pomaže pri gubljenju suvišnih kilograma.
- U prošlosti, med je bio sredstvo plaćanja.
- Za razliku od mljeka i prirodnog soka, med nije potrebno pasterizovati.
- Med se kristalizira na temperaturi od -17 stupnjeva Celzijusa, a tada se njegov volumen smanjuje za deset posto.
- Prirodno svojstvo meda je kristalizacija.
- Da bi se dobio kilogram meda, pčela mora da sakupi i preradi nektar iz najmanje tri miliona cvjetova.
- Med je jedina prehrambena namirnica koja nikada ne može da se pokvari.
- Prema legendi, pčele vode porijeklo iz raja jer se smatra da su “Božji pomoćnici”.
- Budući da se vjerovalo u njihovo “rajsko porijeklo”, ubiti pčelu bilo je veliki greh koji može donjeti nesreću.
- Osim toga što je poslastica, od davnina se koristi i kao lek.
- Boja meda zavisi od vrste cvijeća i cvjetnog praha koji pčele sakupljaju s cvijetova.
- Med nikada ne bi trebalo uzimati metalnom kašikom jer tako gubi sva vrijedna svojstva.
- Najsigurnija je namirnica jer većina opasnih bakterija ne može opstati u medu zbog njegove kiselosti..
- Med se smatrao hranom bogova u kulturi Maja.
- Med je zrel kada je gust i sa žličice curi vrlo sporo i bez prekida. Kada se staklanka s medom okrene, zračni balon se mora polako kretati prema vrhu, kao jedinstvena kugla u slučaju kad je med tekučeg stanja,a ne kristaliziran.