Zanimljive činjenice o medu

Zanimljive činjenice o medu

Brojna su ljekovita svojstva meda, a budući da je prijatnog ukusa – česti je “gost” palačinki i raznih kolača, ali se koristi i kao zdrav dodatak rashlađenom čaju. Još u antičko doba med su nazivali “zlatastim balzamom”, a pronađen je i u piramidama starog Egipta, gde je simbolizirao besmrtnost i ponovno rađanje. Donosimo vam neke od najzanimljivijih činjenica o medu:

  • Jedna žličica meda prije spavanja pomaže pri gubljenju suvišnih kilograma.
  • U prošlosti, med je bio sredstvo plaćanja.
  • Za razliku od mljeka i prirodnog soka, med nije potrebno pasterizovati.
  • Med se kristalizira na temperaturi od -17 stupnjeva Celzijusa, a tada se njegov volumen smanjuje za deset posto.
  • Prirodno svojstvo meda je kristalizacija.
  • Da bi se dobio kilogram meda, pčela mora da sakupi i preradi nektar iz najmanje tri miliona cvjetova.
  • Med je jedina prehrambena namirnica koja nikada ne može da se pokvari.
  • Prema legendi, pčele vode porijeklo iz raja jer se smatra da su “Božji pomoćnici”.
  • Budući da se vjerovalo u njihovo “rajsko porijeklo”, ubiti pčelu bilo je veliki greh koji može donjeti nesreću.
  • Osim toga što je poslastica, od davnina se koristi i kao lek.
  • Boja meda zavisi od vrste cvijeća i cvjetnog praha koji pčele sakupljaju s cvijetova.
  • Med nikada ne bi trebalo uzimati metalnom kašikom jer tako gubi sva vrijedna svojstva.
  • Najsigurnija je namirnica jer većina opasnih bakterija ne može opstati u medu zbog njegove kiselosti..
  • Med se smatrao hranom bogova u kulturi Maja.
  • Med je zrel kada je gust i sa žličice curi vrlo sporo i bez prekida. Kada se staklanka s medom okrene, zračni balon se mora polako kretati prema vrhu, kao jedinstvena kugla u slučaju kad je med tekučeg stanja,a ne kristaliziran.