Zašto šumski med za anemiju tj. slabokrvnost?

Zbog visokog udjela željeza preporučuje se anemičnim osobama.

Uz posebnu visoku količinu željeza, šumski med sadrži bogatstvo antioksidansa, aminokiselina, mineralnih tvari i probiotičkih bakterija.

O šumskom medu

Medljikovac je med koji nije od nektara, već od medljike ili medne rose. Možda zvuči malo čudno, ali je istinito.

Poznato je da je to jedna od najkvalitetnijih vrsta meda na svijetu, te se zbog svog sastava i činjenice da sadrži i do 13 puta više mineralnih materija, u poređenju sa medom nastalim od nektara cvjetova. Ima manji sadržaj jednostavnog šećera od nektarnog meda.


Ovaj med je vrlo taman, osebujnog mirisa i okusa; zbog bogatstva prisutnih minerala, posebice željeza odličan je za krvnu sliku.

Koji se med najčešće koristi za anemiju?

Šumski med zbog visoke količine željeza, i svakako Kesten med za lakšu apsorpciju željeza. 

Činjenice o šumskom medu;

  • Bogat je mineralnim solima i sadrži malo šećera, pa se često preporučuje dijabetičarima i sportašima
  • Ova vrsta meda preporučuje se posebno za liječenje upale pluća
  • Trudnice ga mogu uzimati tijekom cijele trudnoće
  • Izvrstan je za konzumaciji ili kao zaslađivač za dijabetičare, dijete za mršavljenje ili ukoliko ste u potrazi za medom s niskim glikemijskim učinkom
  • Zahvaljujući prisutnosti mnogih probiotičkih bakterija, čest se koristi kao pomoć za crijeva: ograničava razmnožavanje štetnih bakterija i obnavlja crijevnu floru.

Medljikovac med iz Baranje

100% hrvatski medni proizvod, prikupljen u našim selećih pčelinjaka u nacionalnom parku Kopački Rit. Osjetitete kvalitetu najboljih šuma u našem šumskom medu - Baranja i Dunav zaslužni su za iznimno osebujan miris i okus.