Specijaliziraju samo za proizvodnju matične mliječi. Jednostavno rečeno, matičnu mliječ proizvodimo dodavanjem jedva izleženih ličinki cijepljenih u posebno pripremljene voštane matičnjake pčelinjoj zajednici koja nema maticu. Budući da pčele žele uzgojiti novu maticu, brzo počinju hraniti ličinke matičnom mliječi. Larve doslovno plivaju u matičnoj mliječi. Nakon 72 sata uklanjamo dodane čašice, vadimo ličinke i ostaje matična mliječ.

Budući da pčele nikada ne skladište matičnu mliječ u pčelinjem društvu, već je uvijek hrane direktno maticama, ekstrakcija je vrlo komplicirana i moguća samo u malim količinama. Vrlo pažljivo vađenje matične mliječi osjetljivo je na toplinu i svjetlost - uvijek je treba držati na hladnom mjestu. Mali razmaci između ekstrakcije i posebnog uređaja za usisavanje u našoj tvrtki odlučujući su za brz proces branja, kako bismo sačuvali vrijedne komponente matičinog soka.

Kada u stanicama ima najviše matične mliječi, pčelar je sakuplja i tako ona postaje odlična hrana i za čovjeka.


Kod nas možete kupiti svježu matičnu mliječ. Svježa matična mliječ mora se čuvati u hladnjaku jer se inače može pokvariti zbog visokog sadržaja vode.

Kako se proizvodi matična mliječ:

1: Cijepljenje

Proizvodnja matične mliječi
Pčelar će pogledati u košnice posebno namijenjene uzgoju ličinki, okvire u kojima je matica položila jaja. Kad se stanica izleže, ličinke su iste. Od hrane (matične mliječi) koja će im biti dana ovisi hoće li ova biti kraljica ili ne. Pčelar tada izvodi vrlo pedantan korak, koji se zove cijepljenje: on uzima mlade ličinke izležene na ovom okviru da ih stavi u umjetne ćelije, postavljene na drvene rešetke.

2. Umetanje letvica u košnicu


Novi okviri, nositelji presađenih stanica, transportiraju se i pohranjuju u zajednice u kojima se proizvodi matična mliječ. Ove košnice su podijeljene u dva dijela: jedan gdje matica leži na slobodnim okvirima i drugi bočni orfan gdje imaju pristup samo pčele radilice. Ovi se okviri ugrađuju na stranu košnice kako bi se pčele motivirale na proizvodnju matične mliječi. Zatim će uzgojiti mlade ličinke puneći ćelije matičnom mliječi. Da su okviri postavljeni na strani matice, tada bi matica eliminirala ličinke jer samo jedna matica može vladati kolonijom!

3. Rezanje kapaka (otvaranje prirodne matične mliječi)

Proizvodnja matične mliječi
Obično nakon tri dana količina matične mliječi u stanicama dosegne svoj maksimum. Pčelar će tada pristupiti berbi. Nakon što izvadi letvice, pristupit će otvaranju: reže gornji dio ćelija od voska koje su izradile pčele.

4. Oslobađanje

Proizvodnja matične mliječi
Ličinke prisutne u umjetnim stanicama uklanjaju se usisavanjem. Matična mliječ se zatim sprema izravno u hladnjak. Može se konzumirati do 18 mjeseci nakon žetve.   

5. Skladištenje u hladnjaču

Skladištenje na prilagođenoj temperaturi, preradu i pripremu serija za slanje kupcima.

KAKO JE PROIZVODIO MATIČNA MLIJEČ

Naša matična mliječ proizvedena je bez umjetnog hranjenja pčela tijekom proizvodnog perioda (bez šećernog sirupa niti proteinskih nadomjestaka poput pivskog kvasca ili soje), poštujući prirodnu hranu pčela, med i pelud. Proizvodnja također poštuje zdravlje pčela i okoliš, jamčeći proizvod optimalne čistoće. Berba se obavlja u vrlo ograničenim količinama.

PAKIRANJE I SKLADIŠTENJE MATIČNE MLIJEČI:

Prilikom odabira pakiranja odlučili smo se za posebno staklo. Zbog svog sastava ovo staklo pruža optimalnu zaštitu od svjetlosti i time čuva kvalitetu naše matične mliječi. Matična mliječ se odmah nakon berbe ulijeva u označene staklenke kako bi se odmah nakon berbe mogla čuvati u hladnjaku. Kako bismo održali kvalitetu, svoju matičnu mliječ skladištimo smrznutu i prodajemo je samo zapakiranu u malim količinama. "Kao pčelari, dajemo sve od sebe da ovo prirodno blago sačuvamo i konačno ga prenesemo u najprirodnijem obliku."