100% organski kakao i bagremov med sadrži različite hranjive tvari i spojene koji doprinose njegovim zdravstvenim blagodatima.
Razlozi za uživanje u kombinaciji kakaa i meda:
Povećava energiju: Kakao, koji se dobiva od zrna kakaovca, sadrži prirodne stimulante poput teobromina i male količine kofeina. Ove tvari mogu pomoći u povećanju budnosti i energičnosti. Kada mu dodaš med, koji je bogat brzim ugljikohidratima, dobivaš savršenu kombinaciju za brzu energiju, idealnu za jutarnji napitak ili užinu nakon treninga.
Poboljšava raspoloženje: Kakao je poznat po svojim svojstvima koja podižu raspoloženje. Sadrži anandamid, poznat kao "molekula sreće", koji može izazvati osjećaj ugode. Med, kao prirodni zaslađivač, dodatno poboljšava okus i čini da se osjećamo bolje, pa je ova kombinacija pravi izbor za trenutke kad želiš podići raspoloženje.
Jača imunitet: Kakao je bogat antioksidansima, posebno flavonoidima, koji pomažu u smanjenju upala i jačanju krvnih žila. Med, s druge strane, poznat je po svojim antibakterijskim svojstvima i može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Zajedno, ova kombinacija može doprinijeti boljem zdravlju i otpornosti organizma.
Prirodna slatkoća: Med je prirodni zaslađivač koji ne sadrži rafinirane šećere, što ga čini zdravijom alternativom. Kada se kombinira s kakao prahom, koji je često gorak, med dodaje prijatnu slatkoću koja ublažava okus, čineći da deserti ili napici budu ukusniji, a istovremeno zadržavaju hranjivu vrijednost.
Hranjive tvari: Antioksidansi, vlakna, miderali, teobromin, vitamini C i B skupine.
Zdraviji obroci: Ova kombinacija može obogatiti jutarnje obroke. Kakao sadrži vlakna i minerale poput magnezija i željeza, dok med dodaje prirodnu slatkoću. Možeš je dodati u smoothieje, kašu ili jogurt, čime stvaraš hranljiv i ukusan doručak koji će te dugo držati sitim.
1. Hranjive tvari u 100% organskom kakau
Antioksidansi: Kakao je bogat flavonoidima, koji su snažni antioksidansi. Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti.
Vlakna: Kakao sadrži prehrambena vlakna koja pomažu u probavi i održavanju osjećaja sitosti.
Minerali:
Magnezij: Bitan za zdravlje kostiju, mišićnu funkciju i energetski metabolizam.
Željezo: Ključan za transport kisika u krvi.
Cink: Važan za imunitet i zdravlje kože.
Kalij: Pomaže u regulaciji krvnog tlaka.
Masti: Organski kakao sadrži zdrave masnoće, uključujući kakao maslac, koji su izvor esencijalnih masnih kiselina.
Teobromin: Ovaj prirodni stimulans sličan je kofeinu, ali ima blaži učinak. Može poboljšati raspoloženje i energiju.
Anandamid: poznat kao "molekula sreće", koji može izazvati osjećaj ugode
Feniletilamin: Ova kemikalija može potaknuti osjećaj sreće i ljubavi, što doprinosi pozitivnom raspoloženju.
Vitamin C: Iako u manjim količinama, kakao također sadrži vitamin C, koji je važan za imunitet i zdravu kožu.
2. Hranjive tvari u bagremovom medu
Vitamini:
Vitamin C: Pomaže u jačanju imunološkog sustava.
Vitamini B skupine: Kao što su B1, B2, B3, B5 i B6, važni za metabolizam i energiju.
Minerali:
Kalij: Regulira krvni tlak i pomaže u održavanju ravnoteže tekućina.
Magnezij: Ključan za mnoge tjelesne funkcije, uključujući rad mišića i živčanog sustava.
Cink: Pomaže u jačanju imunološkog sustava i zacjeljivanju rana.
Amino kiseline: U manjoj mjeri, bagremov med sadrži i neke amino kiseline koje su važne za tjelesne funkcije.
Antioksidansi:
Flavonoidi: Pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i mogu imati protuupalna svojstva.
Enzimi: Prisutni enzimi u medu pomažu u razgradnji šećera i poboljšavaju probavu.
Sukladno čl. 22 Zakona o PDV-u Izdavatelj računa nije obveznik plaćanja PDV-a.