Oko 50 ml meda dnevno je optimalno i ne biste trebali konzumirati više od toga. Međutim, ako patite od bilo kakvih zdravstvenih tegoba, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nego uključite med u svoju prehranu.

Više o nuspojavama konzumacije previše meda:

1. Može povećati razinu šećera u krvi

Med također ima šećera i ugljikohidrata - i to u velikim količinama. Dakle, kada pretjerate s medom, razina šećera u krvi ima tendenciju skokovitog porasta. Ako ste dijabetičar, možete primijetiti abnormalni porast razine šećera u krvi koji može biti opasan.


2. Med može sniziti krvni tlak

Med se smatra izvrsnim sastojkom koji pomaže u kontroli krvnog tlaka. Ali ako se uzima u prekomjernim količinama, može vas izložiti riziku od niskog krvnog tlaka ili hipotenzije . Dugoročno, to može utjecati na rad vašeg srca.


3. Može dovesti do želučanih problema

Ako patite od zatvora , med ga može pogoršati. Čak i ako to ne učinite, previše meda može vas blokirati zahvaljujući visokom udjelu fruktoze u njemu. Štoviše, med također može dovesti do nadutosti i/ili proljeva kao rezultat nemogućnosti vašeg tijela da probavi šećere u medu.


4. Može dovesti do debljanja

Ako pazite na svoju težinu, vrlo je bitno kontrolirati količinu meda koju konzumirate. Visok sadržaj kalorija, šećera i ugljikohidrata prisutnih u medu može pomoći u debljanju.


5. Med također može utrti put problemima sa zubima

Kada imate previše meda, imate i previše šećera koji može potaknuti karijes. Prema USDA nacionalnoj bazi podataka o hranjivim tvarima, oko 82% meda sastoji se od šećera i to je dovoljno da ošteti vaše zube. Štoviše, med je također ljepljiv po prirodi, što znači da se može uhvatiti za vaše zube i dodatno potaknuti karijes.

Važno je prakticirati umjerenost od danas.