AŽURIRANO: 27.09.2023. AUTOR: Tomislav Oreč

Svi već znamo med izuzetno zdrav za ljudski organizam, no ako tražimo med koji je odličan kod slabokrvnosti ili anemiju, zasigurno je to med od kestena. 

ZAŠTO MED OD KESTENA I ANEMIJA

Iako ne sadržava značajno veće količine željeza, poželjna je konzumacija za lakšu apsorpciju željeza iz vaše svakodnevne prehrane. Za dodatni unos željeza kroz prirodnu prehranu preporučena je konzumacija šumskom meda tj. medljikovca koji obiluje željezom.

Bakar - omogućava tijelu lakšu apsorpciju željaza

Kestenov med pomaže u apsorpciji željeza, stoga je i djelotvoran kod anemije, s obzirom na to da je lako probavljiv preporučava se i onima boluju ili imaju tegobe probavnog trakta. Kestenov med obiluje vitaminom C.

Sadrži visoku količinu bakra, koji omogućava tijelu apsorpciju željeza i poboljšava opću strukturu i zdravlje kostiju. Ljudi diljem svijeta konzumiraju kesten. Bogat je vlaknima, vitaminom C, bakrom, vitaminima B, manganom i antioksidansima.

Vitamin C je esencijalni antioksidans za borbu protiv slobodnih radikala te za jačanje prirodnog obrambenog sustava organizma, ali i za zdravlje kostiju i krvnih žila.

Od ostalih nutrijenata tu su vitamini B-skupine, oleinska i palmitoleinska kiselina, te minerali željezo u velikoj količini, te cink, kalcij, kalij, fosfor, magnezij i mangan. S obzirom na to da obiluje kalijem, a istodobno je siromašan natrijem, nezaobilazan je u prehrani osoba s krvožilnim i bubrežnim oboljenjima ili zdravstvenim problemima.

KESTEN MED I NAŠA PROIZVODNJA PO TRADICIONALNOJ RECEPTURI, U NAJBOLJIM ŠUMAMA SLAVONIJE

Uzmemo li i u obzir da šume kestena nisu toliko zastupljene kao druge vrste šima, nije iznenađujuće da se proizvodnja kesten meda ubraja među najzahtjevnije. No naši seleći pčelinjaci su osigurali prikupljanje pčelama u najbolji šumama u istočnoj Slavoniji, točnije u Dvoru na Uni.

Više o našem pčelarenju pročitajte u sekciji O nama.