Postoje goleme dobrobiti meda ako ga konzumirate u svom svakodnevnom životu. Med je jedan od najpriznatijih i općenito korištenih proizvoda s neizmjernim prednostima i dobrobitima za zdravlje.

10 najvećih prednosti konzumiranja meda svaki dan: 

 • Ojačajte imunitet s medom
 • Kućni lijek za kašalj
 • Dobro za oralno zdravlje
 • Mršavljenje pomoću meda
 • Prednosti meda za kožu
 • Poboljšajte kolesterol konzumiranjem meda
 • Bogat izvor antioksidansa
 • Pomoć kod probavnih problema
 • Liječite rane medom
 • Sprječavanje refluksa kiseline

1. Ojačajte imunološki sustav s medom: Med i imunitet idu ruku pod ruku. Osobito u ovim vremenima COVID-19 gdje je imunitet najveći izazov, med pomaže u jačanju imunološkog sustava. Antioksidansi sadržani u medu ljekoviti su spojevi koji inače pomažu u liječenju nadraženog grla i jačaju vaš imunitet tijekom COVID-19 . Ako se želite posavjetovati sa stručnjakom za COVID-19 putem interneta , oni će vam sigurno propisati da svakodnevno konzumirate med kako biste dugoročno  ojačali imunitet .

2. Kućni lijek za kašalj:   Med je dugovječan kućni lijek za liječenje kašlja . Poznato je da se med ističe među ostalim kućnim rješenjima za suhi i mokri kašalj. Studija pokazuje da konzumacija meda može smanjiti bolove u grlu tako što će ga podmazati. Pijenje čaja ili tople vode s limunom pomiješane s medom može pomoći u liječenju kašlja. Med je omiljeni opći lijek za kašalj koji čak predlažu  liječnici i internetski dijetetičari. Postoje razne dobrobiti meda, posebno za mlade, jer pomaže u rješavanju problema s noćnim kašljem i pomaže u pravilnom spavanju.

3. Dobar za oralno zdravlje: Postoje velike prednosti meda u liječenju oralnih zdravstvenih problema. Određene vrste meda imaju antibakterijska svojstva koja pomažu u borbi protiv oralnih infekcija, čiste zube, razgrađuju naslage i uklanjaju simptome bolesti desni. Za održavanje dobrog oralnog zdravlja neka Manuka med postane dio vaše dnevne rutine. Ako imate bilo kakav problem s upalom ili infekcijom u ustima, to se može izliječiti stavljanjem meda na unutarnju stranu usta. Med djeluje kao prirodno tajno oružje za oralno zdravlje. 

4. Mršavljenje pomoću meda:  Prema istraživačima, med sagorijeva masnoće dok spavate; to je možda najbolja hrana za bolju kondiciju. Med se može koristiti za mršavljenje jer djeluje kao gorivo za proizvodnju glukoze u jetri. Ako odaberete najbolju online konzultaciju dijetetičara  sigurno će vam propisati žlicu meda jednom dnevno s toplom vodom na prazan želudac, što pomaže procesu probave, a time i bržem mršavljenju. Usvajanje Mršavljenje uz pomoć meda jedan je od najboljih načina da postanete fit.

5. Prednosti meda za kožu:  Glavna korist za kožu od korištenja meda je ta što pomaže u hidrataciji i hranjenju i stoga daje koži vrlo dobre rezultate. Med je najbolje koristiti za lice, posebno kod problema sa suhom kožom, a također je vrlo jednostavan u smislu nanošenja na kožu. Sirovi med pomaže u otčepljenju pora i hidratizira suhu kožu. 

6. Poboljšajte kolesterol konzumiranjem meda: Je li med dobar u poboljšanju kolesterola? Definitivno da! Pretilost, prehrana bogata masnom hranom, pušenje i nedovoljno vježbanje mogu uzrokovati visok kolesterol. Visoke razine LDL kolesterola mogu uzrokovati veliki rizik od srčanih bolesti. Zanimljivo je da su mnoge studije dokazale da je med dobar za održavanje razine kolesterola. Ako se odlučite konzultirati liječnika opće prakse putem interneta , on će također predložiti konzumiranje meda kao lijeka za podizanje razine dobrog HDL kolesterola.7. Bogat izvor antioksidansa: Prema istraživanju, med sadrži različite udjele polifenola koji djeluju kao bogat izvor antioksidansa . Kada se med koristi kao antioksidans, smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti. Postoje velike prednosti meda, tj. ako med konzumirate kao dnevnu dozu, on ne samo da zadovoljava želju za slatkim, već i podiže razinu antioksidansa koji se bore protiv bolesti u krvi.

7. Pomoć za probavne probleme: Med je popularan kućni lijek za rješavanje svih vrsta probavnih problema. Med je dobar za liječenje probavnih problema kao što su zatvor, čirevi, mučnina, povraćanje i proljev. Ako se posavjetujete s gastroenterologom online , on će vam predložiti konzumaciju meda i limuna u mlakoj vodi kao rješenje za sve probavne probleme. Ako konzumirate med s limunom, on će izbaciti neprobavljenu hranu, pročistiti debelo crijevo i ukloniti sve toksine iz tijela. Uzimanje žlice meda na dnevnoj bazi pomoći će ubrzati vaš metabolizam i ubrzati proces probave. 

8. Liječite rane medom: Postoje velike dobrobiti meda, jer se prije mnogo godina med koristio za zacjeljivanje rana. Med ima ljekovita svojstva kao što je održavanje jedinstvene pH ravnoteže i posjeduje antibakterijska svojstva koja potiču kisik i zacjeljuju rane. Med je prirodni zaslađivač koji proizvodi bioaktivne komponente koje mogu pomoći u zacjeljivanju rana. Šećerna tvar u medu ima osmotski učinak koji pomaže u liječenju čireva, opeklina, pilonidalnog sinusa i ulkusa dijabetičkog stopala.

9. Sprječavanje refluksa kiseline: Med može umanjiti napredovanje želučane kiseline i neprobavljene hrane prema gore premazivanjem jednjaka i želuca prema nekoliko studija. Zbog čega smanjuje opasnost od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) koja može uzrokovati upalu, probavne smetnje i refluks kiseline. Jedan može spriječiti takav refluks kiseline upotrebom meda. Med se stotinama godina koristi u ayurvedskoj medicini za liječenje bolesti jer ima nekoliko antibakterijskih svojstava. Sprječavanje refluksa kiseline pomoću meda prirodan je način liječenja. Razne druge dobrobiti meda su: Sadrži prirodni vodikov peroksid, pomaže u liječenju rana, posjeduje antivirusna svojstva, bogat je antioksidansima i osigurava hranjive tvari i enzime.

10. Bogat izvor antioksidansa: Prema istraživanju, med sadrži različite udjele polifenola koji djeluju kao bogat izvor antioksidansa . Kada se med koristi kao antioksidans, smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti. Postoje velike prednosti meda, tj. ako med konzumirate kao dnevnu dozu, on ne samo da zadovoljava želju za slatkim, već i podiže razinu antioksidansa koji se bore protiv bolesti u krvi

Nutritivna vrijednost meda: Jedna žlica meda sadrži (približno):

 • 64 kalorije
 • 17 grama šećera
 • 17 grama ugljikohidrata
 • 0,06 grama proteina
 • 0,04 grama vlakana
  ...

Vitamini prisutni u medu uključuju željezo, cink i kalij. Med također sadrži antioksidanse koji mogu držati tijelo podalje od upala koje uzrokuju razne zdravstvene probleme poput srčanih poremećaja, raka itd.

Možete se odlučiti za internetsko savjetovanje s najboljim dijetetičarom i zatražiti smjernice o tome kako možete uključiti med u svoje planove prehrane jer se med u ayurvedi koristi kao osnova za mnoge tradicionalne lijekove.

Godinama je med, za koji se vjeruje da je čisti oblik prirodnog zaslađivača, vrhunska kreacija s odličnim zdravstvenim prednostima.