Medovik torta

Medovik torta

SASTOJCI

KORE:

6 jaja

400 gr šećera

260 gr meda

360 gr margarina ili maslaca

2 žličice sode bikarbone

1 kg brašna

FIL:

3,2 kg kiselog vrhnja 20% masnoće

800 gr šećera u prahu

dekoracija po želji

postupak:

1. U posudu sipati kiselo vrhnje, blago ga razmutiti žlicom, dodajte šećer u prahu,miješajte dok se šećer ne rastopi, pokriti, pa sve staviti u hladnjak. Nakon pola sata opet promiješati. Nikako ne mutiti mikserom.

Do filovanja čuvati u hladnjaku. 2. Umutiti jaja i šećer mikserom dok masa ne postane svjetla, oko 10 min. Za to vrijeme na tihoj vatri otopiti maslac sa medom, sipajte u jaja, mutiti mikserom još malo.

Dodati sodu bikarbonu, pa brašno u nekoliko navrata.

Brašno umiješati prvo varjačom, pa promutiti mikserom.

Tijesto treba biti meko. 3. Tijesto podijeliti na šest jednakih dijelova (~ 180 g). Svaki dio staviti u po jednu vrećicu za zamrzivač.

Kese dimenzija 30x24 cm, obujma 3 litre, su "modle" za koru. Kese ostaviti pola sata u hladnjaku, lakše se radi kad tijesto malo očvrsne.

Tijesto najprije rasporediti po širini vrećice, da popuni rubove. Zatim prstima, ravnomjerno, do pola vrećice, istiskujući mjehuriće zraka,

a dalje oklagijom. Ako kesa krene da se bora, prevrnuti je na drugu stranu, i zagladiti kao što biste zagladili maicu prije peglanja, pa nastaviti. 4. Složiti vrećice jednu na drugu i staviti u friz na sat vremena. Od pek papira izrezati 6 komada, nešto većih od vrećice. 5. Iz friza izvaditi prvu koru.

Oštrim nožem odsjeći rubove kese sa dvije strane, otklopiti kesu, na golu stranu testa priljubiti papir za pečenje, pa uz pomoć vrećice prevrnuti tijesto tako da papir dođe dolje,

a onda odlijepiti kesu do kraja. 6. Papir sa tijestom prevući na prevrnuti pleh od pećnice. Peći oko 7 minuta na 180 ° C, do smeđe boje.

Ponoviti isto sa ostalim korama. Pečene kore sa sve papirom složiti jednu na drugu. Čim se odhlade mogu se filuju. 7. Fil podijeliti na pet jednakih dijelova, pa filati pet kora. Šestu samo spustiti i blago pritisnutu po sredini. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti u hladnjaku 24h.

To je neophodno vrijeme da medovik omekša. 8. Obradite medovik odsecajući ruba da postanu ravne. Pred služenje premazati slatkim vrhnjem tučenim s vrećicom vanilin šećera, i rezati na šnite,

ako želite tortu, ili samo posuti prah šećerom, i rezati na kocke, ako želite kolač. Savjet za uredniji presjek: Uzmite tanak nož, tanak i sa tupe strane. Povucite ga okomito kroz medovik, polako.

Na taj način ono što bi se razmazalo, razmazuje se po horizontali, dakle na presjeku dobivate relativno oštar kontrast između kora i fila.

Ako nemate takav nož, kupite običan skalpel (naravno, koristiti ga samo za ovu namjenu).

All comments

Leave a Reply