Kombinacije meda koje jačaju otpor vašeg organizma

Kombinacije meda koje jačaju otpor vašeg organizma

Pri pravoj kombinaciji meda i vitaminskih i zdravih namirnica, zdravlje će biti još bolje.

Med je hrana koja ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje. U vrijeme kada vrući dio godine prelazi na hladniji, med je neophodan saveznik dobrog imunosnog sustava. Sam kao i neki aditivi jačaju imunitet. Odaberite svoju omiljenu kombinaciju, pomozite imunitetu i uživajte u ugodnoj jeseni i zimi.

Med i limun

Kombinacija tih dvaju sastojaka pomoći će u prevladavanju upale grla i kašlja, te poboljšanju probave, čišćenju kože, jačanju imuniteta kao i detoksikaciji cijelog organizma.

Sastojci:

sok od pola limuna;

žličica meda;

voda.

Primjena:

Ujutro na prazan želudac popijte smjesu ovih sastojaka. To je najučinkovitijtija prevencija prehlade pa se počnite pripremati prije početka prve jesenje hladnoće.

Med i cimet

Med u kombinaciji s cimetom potiče gubitak tjelesne težine, rast kose, učinkovit je kod upale grla kao i u borbi sa aknama.

Sastojci:

šalica vruće vode;

žlica meda;

pola žličice cimeta.

Primjena:

Smjesu meda, cimeta i vode popijte svaki dan na prazan želudac.

Med i papar

Stari Grci su papar uz dodatak hrani, primjenjivali i kao lijek. Rimljani su ga stavljali gotovo u svako jelo pa i u mlijeko, med i kolače. Papar u kombinaciji sa medom izvrstan je za detoksifikaciju organizma, poboljšanje zdravlja kože i pomaže u prevladavanju zime.

Sastojci:

jednu čajnu žličicu mljevenog papra,

dvije žlice meda,

tople vode.

Primjena:

Pomješati sastojke u šalici, zaliti vodom, prekriti i pričekati 15 minuta. Napitak popijte najbolje ujutro, iako je dobrodošao u bilo kojem dijelu dana.

Med i kurkuma

Kurkuma je poznata po brojnim pozitivnim učincima na zdravlje, u društvu meda ima antibakterijski i protuupalni učinak te pomaže u prevladavanju nekih od simptoma alergije, liječenju kašlja i prehlade.

Sastojci:

100 grama meda;

žlica kurkuma praha.

Primjena:

Dodajte kurkuma medu i temeljito promiješajte. Ulijte smjesu u staklenu posudu, zatvorite je i stavite u hladnjak. Jednom ili dva puta dnevno dodajte žlicu u toplu vodu, čaj ili smuti i uživajte u napitku.