Akcije

UKRAŠAVANJE PISANICA UZ POMOĆ PČELINJEG VOSKA

UKRAŠAVANJE PISANICA UZ POMOĆ PČELINJEG VOSKA

Ukrašavanje jaja pčelinim voskom se korisati još od davnih vremena, a bez obzira na razne naljepnice koje možemo kupiti, sjajeve i posebne boje i dan danas koriste se kod nas. Po divnim šarenim jajima ukrašenim voskom posebno su poznate Ukrajina i Poljska čije su pisanice (pisanky), kako ih oni zovu prava mala umetnička dela.

Ova tehnika šaranja jaja je poprilično jednostavna, a radi se o tome da uz pomoć posebne drvene olovčice sa metalnim vrhom (koji mora biti malko zaobljen, kao mala kuglica), a za to vam može poslužiti i igla za heklanje ili komad kašikice zaboden u drveni štapić, nanosimo otopljeni vosak na sirova jaja pa ih kasnije kuhamo u željenoj boji.

Veoma je važno da koristite prirodni pčelinji vosak koji ste otopili na niskoj temperaturi i čuvate ga na toplom mjestu tokom šaranja da se ne stvrdne, a nanosite ga na jaja sobne temperature.

Umačete metalni vrh „olovčice“ u vosak i iscrtavate razne šare i šarice, imena djec i cvijeća, u zavisnosti od vaših umijetničkih sklonosti.

Prije nego jaja stavite da se kuhaju budite uvjereni da se vosak na jajima u potpunosti stvrdnuo, a kad poprime boju na mjestima gde je bio vosak ostaće divna šara.

Prema nekim običajima, u određenim krajevima, jaja su se voskom šarala na Veliki petak da bi se bojila sutradan, na Veliku subotu dok se u pojedinim krajevima i boje na Veliki petak.