Matična mliječ nosi titulu najvrijednijeg pčelinjeg proizvoda, za dobivanje matične mliječi potrebno je veliko znanje i iskustvo.

Naša matična mliječ je 100% prirodna, pažljivo proizvedena i spada u izuzetne proizvode najviše kvalitete.

ŠTO JE MATIČNA MLIJEČ:

Matična mliječ je hrana za ličinke matice. Njegova nevjerojatna svojstva mogu se vidjeti kada ličinka koja bi inače evoluirala u pčelu radilicu (neplodnu ženku), zbog matične mliječi evoluira u spolno zrelu ženku – maticu. Izlučuju ga pčele dojilje stare 6 do 14 dana. Med i pelud su neophodne sirovine. Mliječ se proizvodi u posebnim žlijezdama pčela dojilja.

IZGLED, OKUS I MIRIS MATIČNE MLIJEČI:

Prepoznatljiv je po blijedožutoj boji, konzistencija je gusto tekuća, slično je kondenziranom mlijeku, kiselkasto-gorkog okusa i specifičnog mirisa.

Naša proizvodnja matične mliječi

u sekciji o našoj proizvodnji saznajte sve potrebne informacije: PROIZVODNJA MATIČNE MLIJEČI - više informacija.

KORISNE INFORMACIJE O MATIČNOJ MLIJEČI:

MATIČNA MLIJEČ
"Čudo svih čuda"- Matična mliječ i njezino ljekovito djelovanje poznati su jako dugo, a njezine su djelatne tvari cijenili još faraoni u Egiptu, smatrajući je čudom svih čuda .

Budući da matica cijeli život konzumira matičnu mliječ, opet je veća od pčele radilice, ima sposobnost polaganja jaja (do 2000 jaja dnevno u sezoni) i može živjeti četiri, pa čak i pet godina. Pčela radilica najduže zimuje, ali samo četiri do šest tjedana tijekom sezone. Ta razlika nastaje jer matična mliječ usporava proces starenja, regenerira tkivo i održava snagu.

Koriste se kao dodatak prehrani. Možemo koristiti svježe, neprerađene ili u prahu (liofilizirane, bez vode).

MATIČNA MLIJEČ - ELIKSIR DUGOVJEČNOSTI

Za matičnu mliječ kažu da je najsavršenija namirnica na svijetu jer hrani, liječi i revitalizira tijelo.

Matična mliječ sadrži bjelančevine, vitamine (A, B, posebno visoku koncentraciju B5 i B6, C,D i E), minerale, enzime, aminokiseline (8 nezamjenjivih), te nezasićene masne kiseline 10-HDA koje postoje samo u matičnoj mliječi i nije je moguće umjetno proizvesti, a potiče rad imunološkog sustava. Također sadrži kolagen koji koži daje svježinu , te na taj način usporava starost, daje snagu te psihofizičku vitalnost. Potiče cirkulaciju, osobito u mozgu, rukama i nogama, a s tim i pamćenje ,a djeluje i kao blagi afrodizijak.

Raznovrsne mogućnosti korištenja matične mliječi daju ovom pčelinjem proizvodu veliki značaj.

Što sve sadržava matična mliječ?

Sadrži kompleksne mješavine: 10-18% bjelančevine (albumini, globulini, glikoproteini, lipoproteini, aminokiseline), 9-15%  šećera (prije svega glukoze i fruktoze), 1,5-7% lipida, veliki broj ključnih minerala (kalij, natrij, kalcij, željezo), vitamine(cijeli B-kompleks, C, D, A, K i E vitamin). U matičnoj se mliječi također nalaze i neki enzimi, neurotransmiteri (acetilkolin i kolin), nukleinske kiseline te spolni hormoni (estadiol, progesteron, testosteron). Sadrži 1,5-2% dragocjenu 10-hidroksi decenionsku kiselinu (10 HDA), koju su u prirodi do sada pronašli samo u matičnoj mliječi, te 3,10-dihidroksi-dekansku kiselinu (3,10DDA).

ESENCIJALNE AMINOKISELINE
Sadrži osam esencijalnih aminokiselina (valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilanin, triptofan, lizin). To su esencijalne aminokiseline koje naše tijelo ne može proizvesti samo, pa ih treba unositi s hranom. Ugljikohidrati su u matičnoj mliječi u obliku šećera glukoze, riboze, fruktoze, maltoze i gentibioze, koji na naše tijelo djeluju prvenstveno energetski.

MASTI
Masti u matičnoj mliječi prisutne su u obliku nezasićenih masnih kiselina omega 4 i 6. Tijekom tjelesne aktivnosti masne kiseline izuzetno su važne za nesmetan rad stanica, oslobađanje određenih hormona i apsorpciju vitamina A, D, E, K.

VITAMINI I MINERALI
Sadrži vitamine C, D, B1, B2, B5, B6, E i druge, minerale (Ca, Cu, Fe, P, K, Si, S), baktericidne i antiseptičke tvari (10-hidroksi-trans-decenska kiselina), hormonalne tvari i druge neistražene tvari koje su vjerojatno zaslužne za iznimna svojstva matične mliječi. Vitamini i minerali u matičnoj mliječi izuzetno su važni u našem tijelu za metabolizam, otpornost i jačanje našeg imunološkog sustava.

Ivor: Dr.Peter Kapšt-Apiterapija -Liječenje pčelinjim proizvodima

Djelovanje matične mliječi na ljudsko tijelo

Dokazano da matična mliječ svojim prirodno bogatim sastavom jača, stimulira, obnavlja, detoksicira, poboljšava međustanični metabolizam (vrlo bogat pantotenskom kiselinom), pomaže kod kroničnog umora, ublažava živčanu iritaciju i iscrpljenost, jača srčani mišić, širi koronarne arterije, regulira krvni tlak i poboljšava rad središnjeg živčanog sustava, poboljšava memoriju, jača imunološki sustav, regulira probavu, pojačava apetit, uravnotežuje razinu hormona u tijelu, ublažava PMS, pomaže kod impotencije,smanjuje umor, ima dobar učinak na slabokrvnost, mišićnu distrofiju te Parkinsonovu bolest. 

Više o istraživanjima  možete pronaći u referencama.

Matična mliječ posebno se preporučava kod:

  • pada imuniteta,
  • iscrpljenosti, kroničnog umora, stresa;
  • prije i poslije operacija
  • za vrijeme i nakon kemoterapija
  • kod visokog tlaka
  • kod povećane razine šećera u krvi
  • regulira menstruaciju, te kod promjena u menopauzi
  • neplodnosti
  • akni i psorijaze
  • kardiovaskularnih oboljenja
  • poremećaja prehrane kod male djece
  • smanjuje nivo masnoća u krvi

Redovita konzumacija svježe matične mliječi ima utjecaj na:

  • zaštitu od djelovanja kemoterapija i zračenja
  • poticanje imunološkog sustava
  • povećanje libida
  • kao podrška jajašcima i zdravlju sperme
  • hormonalni balans
  • štiti zdravlje jetre
  • regulira krvni tlak
  • pojačava koncentraciju i mentalne funkcije
  • povećava izdržljivost i energiju
  • jača imunitet organizma
  • uzrokuje opće blagostanje;
  • omogućuje dulji mentalni rad bez zamora;
  • normalizira razvoj rasta kod djece;
  • kod žena ublažava tegobe prije i poslije menstruacije;
  • povećava otpornost tijela na bolesti;
  • potiče razvoj i rast kose;
  • djeluje kao važan hematopoetski stimulator;
  • dobro djeluje u liječenju reume i nedostatka vitamina;
  • ublažava kronične oblike umora i daje iscrpljenima osjećaj snage;
  • učinkovito ublažava živčanu napetost;
  • poboljšava rad žlijezda kod iscrpljenih osoba;
  • učinkovito ublažava probleme vezane uz srce, jetru ili želudac, te
  • uništava ili sprječava rast određenih bakterija, virusa i gljivičnih infekcija.

Upotreba matične mliječi

Matična mliječ se koristi kao dodatak prehrani i u kozmetičkoj industriji.

Ako se usredotočimo na istraživanje aktivnih sastojaka matične mliječi, možemo sažeti sljedeće:

  • poboljšava opće stanje,
  • produljuje fokus i koncentraciju,
  • povećava apetit,
  • normalizira rast i razvoj djece,
  • ublažava probleme koji su prisutni kod žena prije i kod mene,
  • povećava otpornost organizma,
  • ubrzava rast i razvoj kose,
  • pomaže kod kroničnog umora i iscrpljenosti organizma,
  • djeluje antistresno,
  • djeluje kao važan hematopoetski stimulator,
  • učinkovit u liječenju reume i nedostatka vitamina,
  • ublažava živčane smetnje,
  • ublažava probleme sa srcem, jetrom i želucem,
  • uništava i sprječava rast nekih virusa, bakterija i gljivičnih infekcija,
  • u dozi od 30 do 100 mg djeluje protiv oksidacije štetnog (LDL) kolesterola i povećava koncentraciju zaštitnog (HDL) kolesterola

U liječenju neplodnosti oba partnera trebaju ga uzimati dva do tri puta dnevno po jedan gram

DOBIVANJE MATIČNE MLIJEČI

Dobiva se u većim količinama presađivanjem (kalemljenjem) poludnevnih ličinki u matične posude. Mlijeko se sakuplja tri dana nakon presađivanja ličinki. Tada je mlijeko najkvalitetnije (a ima ga i najviše). Prekasnim uzimanjem smanjuje se kvaliteta same matične mliječi, a ujedno je ima i manje.

 

OPĆI ZAHTJEVI ZA PROIZVODNJU MATIČNE MLIJEČI:

  • U razdoblju berbe ne smiju se koristiti nikakva kemijska sredstva za suzbijanje parazitskih bolesti i štetnika.
  • Matične posude, ako su od voska, moraju biti od čistog voska (bez ostataka).
  • Mora se čuvati u hladnjaku i na tamnom mjestu jer je osjetljiv na svjetlost.
  • Obitelji hranimo samo po potrebi i to medom.
  • Tijekom procesa dobivanja majčinog mlijeka samo se ono čuva u rashladnoj torbi.
  • U slučaju da prođe više od pola sata između sakupljanja matične mliječi i njenog skladištenja u hladnjaku, moramo koristiti rashladne vrećice za transport matične mliječi.
  • Poklopci koji se koriste kao ambalaža za matičnu mliječ moraju biti čisti i neoštećeni te izrađeni od materijala koji ne reagiraju s matičnom mliječi.

KRATKE PREPORUKE ZA MATIČNU MLIJEČ

Otopljeno majčino mlijeko NE SMIJE SE PONOVNO ZAMRZAVATI!

Konzerviranje matične mliječi s medom. Preporuča se koristiti kristalizirani ili kremasti med, ali je još bolje ako se čuvaju i konzumiraju zasebno.


 

ZAJEDNIČKA PRAVILA ZA KONZUMIRANJE MATIČNE MLIJEČI

Matična mliječ mora biti u svježem obliku, čuvana na temperaturi 0 do 4 C.

Učinkovitije konzumiranje matične mliječi je u svježem obliku s drvenom ili plastičnom žlicom (mogu drugi materijali, samo ne metalnom). Stavljamo žlicu sa matičnom mliječi pod jezik. Na ovaj način se najbrže apsorbiraju i postuže veći učinak. U slučaju konzumiranje matične mliječi u mednim mješavinama ili gutanjem matične mliječi direktno u želudac učinak je manji.

Veličina matične mliječi: 1 g matične mliječi je otprilike u volumenu veličine jednog zrna kukuruza

PREPORUČENI DNEVNI UNOS I PAUZA

Preporučeni dnevni unos odrasle osobe je 1 gram, a djece 0.5 grama kroz mjesec dana pa se pravi pauza jedan mjesec dana.

Najbolj konzumirati ujutro, na prazan želudac, ispod jezika, plastičnom ili drvenom žličicom koju šaljemo uz svaki proizvod. Jedna žličica je 0.5 grama.

Napomena: ne preporučava se osobama koji boluju od astme i osoba koje su imale transplataciju organa jer bi zbog svog imuno stimulirajućeg svojstva mogla odbaciti organe.

Nuspojave

Nuspojave su rijetke ali se mogu javiti kao alergije na matičnu mliječ ili pelud u vidu: kožnih osipa, svraba, bolova u stomaku, poremećaja u probavi, proljeva. Pri ovakvim simptomima potrebno je prekinuti uzimanje.

Izvor: Dr.Peter Kapšt-Apiterapija -Liječenje pčelinjim proizvodima

Popis potkategorija u Matična mliječ: od proizvodnje do konzumiranja i preporuke: